Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. október 12.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Kiszámíthatatlan, hogy az EU biodízel-előállítóinak 2020 október–decembere és 2021 január–márciusa között mennyi repceolajra lesz szükségük, emiatt kevésbé emelkedtek az árak az október 8-ig tartó négy hétben. Ennek következtében a repce ára csak távolról követte a napraforgómag és az abból előállított termékek, valamint a szójabab esetében tapasztalható erősödést.

Az elmúlt években körülbelül 5,6-5,9 millió tonna repceolajat használtak biodízel előállítására, ami a teljes európai repceolaj-felhasználás 57-59%-át teszi ki. Főleg a téli hónapokban van szükség nagyobb arányú repce-metil-észterre a megfelelő minőség biztosításához alacsony hőmérsékleten. Ám a repceolaj iránti igény szezonális növekedése egész Európában kérdésessé vált a koronavírusos esetek számának növekedése miatt, amit ha nem fékeznek meg rövid időn belül, az több országban legalábbis részleges karanténintézkedésekhez vezethet a következő hetekben.

Ezzel szemben a napraforgómag és az abból készült termékek ára emelkedett az elmúlt hetekben, főként a vártnál kisebb termés miatt a fekete-tengeri régióban. A helyzet várhatóan fokozza a canola feldolgozását több kulcsfontosságú importáló országban a következő hónapokban. Az október 8-i héten a repceolaj már 90 dollárral kevesebbe került tonnánként, mint a napraforgóolaj. Ezt érdemes összevetni a repceolaj 2019. októberi 140-150 dolláros árprémiumával, ami tükrözi a változó piaci folyamatokat.

Ám tekintettel az elégtelen mennyiségű repcetermésre és hogy az uniónak rekordmennyiségű, 6,2 millió tonna repcét és canolát kell importálnia 2020 júliusa és 2021 júniusa között, a világszerte növekvő igény feltehetően emelkedő árakat okoz annak érdekében, hogy az importárrés kedvező maradjon az elkövetkező hónapokban.

Kitekintés 2021-re: Az őszi káposztarepce vetésterülete jó néhány uniós országban elmarad a várttól, legalábbis részben ellensúlyozva a Németországban és a balti területeken előre jelzett további fellendülést. A Franciaországra vonatkozó előzetes adatok a repcetermesztés további visszaesésére utalnak, több piaci résztvevő szerint is kevesebb mint egymillió hektáros területtel, amit érdemes összevetni azzal, hogy idén 1,1 millió hektárról, 2018-ban pedig az elmúlt időszak legnagyobb területéről, 1,62 millió hektárról takarítottak be repcét. Bulgáriában a repce vetésterülete október elején 38%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ukrajnában 2021-re még jobban visszaeshet a repcetermesztés. A talajnedvesség hiánya miatt az őszi gabonafélék és a repce vetése szeptemberben és október elején jelentős mértékben megkésett. Valószínűtlen, hogy a mezőgazdasági minisztérium terve, hogy 1 millió hektáron vessenek repcét, valósággá válik. Ugyanakkor az erős importigény az EU irányából felhajtja az árakat és arra készteti a gazdákat, hogy az ajánlott időn túl is elvessék a repcét.