Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. november 16.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

A repceárak jelentősen emelkedtek az elmúlt néhány héten, köszönhetően az emelkedő olaj- és daraáraknak. A Matifon a repce határidős ügyletek (februári pozíció) 409,5 eurós új csúcsot értek el november 11-én, ami 7%-os emelkedést jelent október 29. óta. Elképesztő, hatéves csúcsot ért el a növényi olajok ára. Az árak áttörték a plafont, és a 2013/2014-es szezon óta nem látott magasságokba emelkedtek. Ennek oka, hogy egy időben többféle árfelhajtó hatás tapasztalható – és ezek mindegyike teljesen váratlanul érte a piacot.

A világ pálmaolaj-termelése még a vártnál is kisebb, 74,2 millió tonna lesz a 2020-as naptári évben, ami 3 éves mélypontot jelent, és 2,4 millió tonnával kevesebb, mint egy éve. A legnagyobb mértékű csökkenést Indonéziában mérték. Emiatt a pálmaolajkészletek világszerte nagyon alacsonyak.

A szójababtermékekből összességében a túlkínálat után most az egész világon hiány mutatkozik. A kedvezőtlen időjárás miatt a vártnál kevesebb termett az Egyesült Államokban, és most aggodalomra ad okot az aszálykár Dél-Amerikában. Ezzel egy időben a kínai import és fogyasztás még nagyobb mértékben nő, mint arra számítani lehetett. A szójabab jelenleg drágább, mint a repce, ami elég szokatlan és átmeneti helyzetet jelent. Úgy gondoljuk, hogy a repce alulárazott, és a következő hetekben valószínűleg drágulni fog. Európában alacsonyak a repcekészletek, ami miatt importra van szükség.

Rekordmennyiségű, 3,1-3,2 millió tonna repce és canola importjára lesz szükség 2021 januárja–júniusa között, hogy az uniós feldolgozók a szezon második felében felmerülő szükségleteit ki tudják elégíteni. A helyben rendelkezésre álló repcekészletek további csökkenése, valamint a harmadik országokból származó import várhatóan erős visszaesése körvonalazódik 2020 júliusa–decembere között (főleg Ukrajnát illetően), ami oda vezet, hogy az uniós repcekészletek jelentősen csökkennek 2020 végére. A csökkenés mértéke egyelőre a repceolaj-előállítók negyedik negyedéves tevékenységétől függ. Azonban az igen nagy árrés, amelyet a repcedaraárak elmúlt hetekben tapasztalható gyors emelkedése is alátámaszt, állítólag szintén fokozta a feldolgozók munkájának sebességét.

A teljes 2020/2021-es szezonra vonatkozóan még mindig rekordmértékű, 6,3 millió tonnás importra számítunk az Európai Unióban (a 6 millió tonnás 2019. július – 2020. júniusival szemben). A heti kereskedelmi adatok alapján november első hetében a behozatal az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt, amivel annak évről évre tapasztalható visszaesése július 1. óta 0,7 millió tonnára emelkedett. A következő hetekben várhatóan megérkező kanadai canola legalább részben mérsékli a behozatal csökkenését az év hátralévő részében, ám a várható 3-3,2 millió tonna érkező mennyiség még így is körülbelül félmillió tonnával elmarad az egy évvel ezelőtti, 2020. július-decemberihez képest.

2021 január–júliusában az ausztrál canola uniós importja nagymértékben fokozódik, amit elősegít az idei évi ausztrál rekordtermés, melynek betakarítása jelenleg is tart. Ez a teljes import várhatóan 0,8 millió tonnás emelkedésének nagy részét fedezni fogja a szezon második felében.