Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2021. február 1.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Az uniós repceárak január utolsó hetében sok évre visszatekintve a legmagasabb szintre emelkedtek, ami jó lehetőséget biztosíthat a gazdáknak, hogy a maradék készleteiket eladják, noha nem zárható ki, hogy az árak átmenetileg akár a jelenlegi szintet is meghaladják. Január 29-én a májusi határidős ügyletek 439,75 eurón zártak a Matifon, 7%-ot emelkedve egy hónap alatt, és 15%-kal meghaladva a november elején rögzített szintet. Jelenleg az új termények ára is (augusztusi pozíció) 6%-kal, illetve 23 euróval magasabb, mint 2020. január végén. A kanadai canola áremelkedése pedig még jelentősebb volt.

A kanadai canola az európai repce legutóbbi határidős ügyleteihez képest is nagyot erősödött, január második felében Winnipegben a májusi határidős ügyletekkel 3-10 dollár felárral kereskedtek az öt hónappal ezelőtti 60-70 dollárral alacsonyabb árhoz képest, a tavalyi canolát gyakorlatilag kiárazva az európai piacról. A 2020–21-es szezon első felében történt nagyléptékű eladások december végére jelentősen csökkentették a kanadai canolakészleteket.

A kifutó canolakészletek, valamint Chicagóban a szójamag és -olaj, Délkelet-Ázsiában pedig a pálmaolaj árfelhajtó hatása érzékelhető az olajrepce és canola árában.

Az Európai Unióban a repcepréselés a várakozások fölött teljesített 2020 júliusa és decembere között. Lassú indulást követően novemberre a feldolgozás szintje elkezdte meghaladni az egy évvel korábbit, Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban erősödve és ezzel ellensúlyozva az Egyesült Királyságban jelenleg tapasztalható visszafogott termelést.

Az előzetes iparági adatok alapján a repcefeldolgozás tovább erősödött, és decemberben elérte a 2,17 millió tonnát, 2016 decembere óta a legmagasabb havi szintet. A feldolgozás kiválónak tekinthető árrése miatt, amit a szárnyaló repcepogácsaárak idéznek elő, valószínűleg a préselés intenzitása 2021 január–márciusa között magas marad. Valószínűnek tartjuk, hogy a repcefeldolgozás a legutóbbi 23 millió tonnás becslésünket legalább 0,2 millió tonnával meghaladja a teljes szezonra vetítve, ami szükségszerűvé teszi rekordmennyiségű, 6,5 millió tonna repce és canola importját 2020 júliusa és 2021 júniusa között.

Ráadásul a jelenlegi uniós repceárak egyelőre nem tükrözik a tavalyi termésből még rendelkezésre álló szűkös készleteket. Ha a kanadai canola ára magas marad, az uniós repceárak is magasabbra törnek, legalábbis átmenetileg, így elősegítve a kanadai canola további importját, mielőtt az idei termés elérhetővé válik.