Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2021. március 23.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

A kanadai canola magas ára az európai repceárakra is hatással van. Március első három hetében Winnipegben az európai repcéhez képest a 25 dollárt (március 22-én) is elérő felárral kereskedtek a májusi teljesítések esetében. Az új terményekre (novemberi teljesítés) a kanadai canola árelőnye 22 dollárra szűkült a március 22-ig tartó héten (szemben a február 22-i 32 dollárral). Ugyanakkor az uniós repceáraknak a kanadai canolához képest erősödniük kell az elkövetkező hetekben annak érdekében, hogy importárrés alakuljon ki az év második felében.

Az alacsony nyitó készletek és a legfeljebb 0,4-0,5 millió tonnás terméstöbblet miatt valószínűleg az unióba irányuló repceimport 2021 júliusa és 2022 júniusa között magas marad. Rekordmértékű, 6,5-6,6 millió tonnás behozatal körvonalazódik a szezonban (ami félmillió tonnás emelkedést jelent), amiből 1,9-2,0 millió tonna érkezhet Kanadából. Mivel a volt szovjet tagköztársaságok exportra szánt készletei gyakorlatilag semmit sem nőttek, és az Ausztráliában betakarított új termés exportja csak decemberben kezdődik, nagy mennyiségű kanadai canolára lesz szükség 2021 júliusa–decembere között.

 

 

Az EU27-ek repce- és canolaimportja valószínűleg nagymértékben meghaladja az előző év hasonló időszakának szintjét 2021 január–júniusa között. Az előzetes kereskedelmi adatok alapján már a március 11-ig tartó 11 hétben 0,4 millió tonnával, illetve csaknem 50%-kal emelkedtek ezek az értékek.

A kanadai canola november–decemberi, nagy mennyiségű, 0,64 millió tonnás exportja visszatükröződik az elsősorban januárban tapasztalt, jelentős uniós importban. Ezt követően az ausztrál canola importja erősödött jelentősen, a január eleje óta eltelt időszakban összesen 0,68 millió tonnára nőve. Az európai kikötőkbe érkező ausztrál canola mennyisége tovább nőhet áprilisban és májusban. Az Ausztráliából érkező canola importjának jelentős növekedése valószínűleg még felül is múlja a kanadai canolaimport várható csökkenését, aminek köszönhetően a teljes mennyiség négyéves csúcsot ér el, 2021 január–júniusa között 3-3,1 millió tonnát (szemben a 2,5 millió tonnával egy évvel korábban).

Az előzetes iparági adatok igazolják, hogy februárban a repcepréselés továbbra is jelentős mértékű volt az EU27-ben és Nagy-Britanniában. A 2 millió tonnára becsült feldolgozás az egy évvel ezelőttit 4-5%-kal haladja meg, ami négy egymást követő évben jelent ugyanarra a hónapra vonatkozóan emelkedést.

Nagy mennyiségű ausztrál és kanadai canola érkezett az Európai Unióba, és Erithben (Nagy-Britannia egyik legnagyobb préselőüzeme) újrakezdték a feldolgozást, aminek eredményeként a hírek szerint nőtt az EU és Nagy-Britannia együttes feldolgozása 2021-ben. Az unióban előállított repceolaj Kínába történő eladása szintén növelte a feldolgozás árrését.