Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2021. április 13.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

A romló termelési kilátások az európai repceárakat rövid és középtávon viszonylag magasan tartják. Ugyanakkor a növényi olajok és olajos magvak (főleg a szójamag és a pálmaolaj) piacán tapasztalható fokozódó volatilitás szintén hatással van a repceárakra, legalábbis átmenetileg. Jelenleg az új terményre vonatkozó, 450-460 euró körül ingadozó árak körülbelül 50 euróval meghaladják a 10 éves átlagot, kiváló piaci lehetőséget biztosítva az európai gazdálkodóknak.

 

Az uniós repcetermés alacsonyabbnak mutatkozik, mint azt eredetileg 2021-re várták, ami a franciaországi jelentősebb és a Kelet-Európa egyes részeiben tapasztalt, későn érkező fagyok következménye. Még nem tudni, mekkora kárt okoz ez a termésben, de biztosan hatással lesz a hozamra az érintett területeken.

Az Oil World legfrissebb becslései szerint Franciaországban a betakarítandó repcetermés csupán 3,05 millió tonnát tesz majd ki ebben az évben, ami egy év alatt 0,2 millió tonnás csökkenés, és 2001 óta a legalacsonyabb mennyiség. A visszaesés fő oka a termesztőterületek méretének csökkenése, míg a hozam még mindig 6-7%-kal emelkedhet. Ezzel szemben a németországi repcetermésre vonatkozó várakozások erősödtek az elmúlt hetekben. A kulcsfontosságú termőterületek megfelelő csapadék-utánpótlásának, valamint a betegségek csupán kisebb mértékben történő megjelenésének köszönhetően több helyen kiválóak voltak a termesztés feltételei.

Az EU27-ek teljes repcetermése jelenlegi becsléseink szerint csupán 0,3 millió tonnával 16,4 millió tonnára emelkedik, noha február végén még félmillió tonnás emelkedést vártunk.

Az uniós készletek szűkösek maradnak 2021/22-ben is, figyelembe véve, hogy a megmaradó mennyiség 0,8 millió tonnára vagy akár az alá csökkenhet (ez 0,2 millió tonnás visszaesést jelent). Az uniós termelés várható erősödése valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy a jelenlegi helyzeten enyhítsen, ami miatt az importigény és az árak magasak maradnak 2021 júliusa és 2022 júniusa között.

Valószínűleg a 2020 augusztusa és 2021 márciusa közötti rekordtempójú értékesítés következtében a kanadai canolakészletek is kisebbek lesznek a következő szezonban. Hiába növelték a termesztőterületeket idén tavasszal, még ez sem lesz elég arra, hogy a kanadai canolakészletek növekedjenek. Jelenleg nem éri meg az európai feldolgozóknak kanadai canolát vásárolni 2021. július–decemberi szállítással, ami miatt az uniós importszükségleteket Ukrajna és Ausztrália elégítheti ki 2021/22 első felében.

Ennek következtében Ausztráliában minden időjárással összefüggő termésveszteség az uniós repceárak emelkedését okozná. Az időjárás-előrejelzések és a talaj nedvességtartalma kedvezően hatnak az ausztrál canola termesztőterületének további jelentős növekedésére az elkövetkező hetekben, aminek köszönhetően a termés 4,2-4,3 milliót tonna körül lehet az év végén. Arra számítunk, hogy az ausztrál canola uniós importja 2021 júliusa és 2022 júniusa között tovább nő.