Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2021. június 11.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

 

Az égbe törő világpiaci árak a 2021/22-es szezonban várhatóan elősegítik a repce- és canolatermesztés erősödését. Ausztráliával (+0,5 millió hektár), Kanadával (+0,4 millió hektár) és Oroszországgal (+0,2 millió hektár) az élen a teljes termőterület 1,3 millió hektárral nőhet, aminek hatására a termés mennyisége világszinten nagyjából 1,7 millió tonnával emelkedhet. Azonban a termelés várható erősödése nem lesz képes ellensúlyozni az általában alacsony induló készleteket, ami miatt a repce- és canolakészletek relatív szűkösek és az árak emelkedettek maradnak 2021/22-ben.

Mivel az EU-ban a készletek nem fedezik a szükségleteket, az unió repce- és canola-importfüggősége viszonylag magas marad 2021/22-ben, ami miatt elég magas árprémiumra lesz szükség egyrészt az importtermékek bevonzása, másrészt a kelet-európai országok terményének uniós országokon kívülre szállításának megakadályozása érdekében.

A kulcsfontosságú országokban tapasztalt, sok esetben kitűnő időjárási feltételeknek köszönhetően az európai terménykilátások repcéből a hírek szerint sokat javultak. Mi is 0,2 millió tonnával 16,7 millió tonnára emeltük a termésbecslésünket, ami 0,3 tonna emelkedést jelent egyik évről a másikra. Nagyarányú korrekció történt felfelé Romániában, Bulgáriában és Dániában, ami még túl is haladja a Franciaországban várható csökkenést 3 millió tonnára (20 éves mélypont). Azonban a termelés feltételezett növekedésének nagyobb részét ellensúlyozzák a következő szezon kezdetén várható szokatlanul alacsony, csupán 0,8 millió tonnára tehető készletek. Az európai repceolaj-kereslet is várhatóan visszaerősödik az elkövetkező hónapokban és 2021/22-ben annak eredményeképpen, hogy egyre több dízelüzemanyag fogy, amivel arányos mennyiségű biodízel-adalékra van szükség.

Emiatt az EU27-ek országaiban ismét 22,4 millió tonna vagy még annál is kicsit több repcét dolgoznak majd fel 2021 júliusa és 2022 júniusa között, aminek következtében legalább 6,6-6,7 millió tonna repce és canola importjára lesz szükség a következő szezonban, és az egymást követő második évben mutatkozik 30%-os importigény. Az importnak ez a kritikusan magas szintje nem jelenthet hosszú távú megoldást, mert az európai fogyasztókat kitetté tenné a készlethiány miatt mutatkozó hirtelen világpiaci áremelkedéseknek. Az időjárással összefüggő termelés-visszaesés Ausztráliában és a canolafedolgozás várható kapacitásnövekedése Kanadában a következő években valószínűleg visszaveti az európai feldolgozók számára kereskedelmi forgalomban elérhető canola és repce mennyiségét a jövőben.

Ausztráliában a termőterületek jelentős növekedése a canolatermés 2021/22-ben várható megugrását vetíti előre. A szárnyaló világpiaci áraknak, a 2020. évi kiváló hozamnak és a kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően információink szerint az ausztrál gazdálkodók 0,6 millió hektárral, vagyis 25%-kal többet vetettek, 3 millió hektáron foglalkoznak repcével idén. Noha a jelenlegi időjárási modellek szerint az átlagosnál több csapadék várható a legtöbb termőterületen az elkövetkező hónapokban (kivéve Nyugat-Ausztrália egyes részeit), valószínűtlen, hogy a tavalyi, kivételesen magas hozam megismétlődne, aminek alapján Ausztrália canolatermése 44 millió tonna körül alakulhat idén.