Repce és canola piaci helyzetjelentés - 2021. július 19.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

Az alapvető keresleti és kínálati árak globálisan tovább emelkedtek. A rendkívül alacsony nyitókészletek és a kulcsfontosságú termesztési régiókban a kiszámíthatatlan terméskilátások következtében a repceárak volatilitása szokatlanul magas marad az elkövetkező hónapokban. A világ repce- és canolatermelése valószínűleg elmarad a várakozásoktól 2021/22-ben, mivel Kanada terménykilátásait erősen lefelé kellett módosítani; amit csak részben ellensúlyoz a vártnál nagyobb termés az EU 27 tagországában és Ukrajnában, valamint a kedvező időjárási feltételek Ausztráliában.

 
Az árak akár tovább is nőhetnek Európában, figyelembe véve, hogy Winnipegben a canola határidős árai a július 16-ig tartó héten a Matifhoz viszonyítva a novemberi szerződésekre vonatkozóan 79-90 USA-dollár prémiumot tartalmaztak. Ez a prémium azonban nem tartható fenn, két ok miatt:

1) A jelenlegi árak és árviszonyok mellett kockázatos, hogy ki tudják-e elégíteni az uniós feldolgozóipar igényeit.

2) Több importra szoruló ország – az Egyesült Arab Emírségek, Banglades, de még Mexikó és Japán is – vásárolhat uniós repcét (például Bulgáriától vagy Romániától) a kanadai canola helyett. Ez Európában tovább gyengítheti a repcepiaci egyensúlyt a szezonban.

A folytatódó forróság és aszály a hírek szerint visszafordíthatatlan károkat okozott a fejlődésben lévő kanadai canolaállományban július első két hetében. A termelés legalább 0,3 millió tonnával csökkenhet a területen évről évre mért 0,64 millió tonnás, illetve 8%-os növekedéssel szemben, így az átlagos hozam 8-10%-ot eshet. És még az is megtörténhet, hogy ez a becslés túl optimistának bizonyul, hacsak nem áll be javulás az időjárásban.

Az EU27-ek repceeredményei a jelentések szerint meghaladják az eredetileg vártat a kulcsfontosságú területeken (Franciaország kivételével). Azonban az idei kisebb termőterület a termésmennyiség növekedését 0,3-0,5 millió tonnára korlátozza 2021-ben. Míg felfelé módosítottuk az előrejelzést Németországban, Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban és a balti országokban, a kezdeti várakozásokhoz képest a repcetermés egyértelműen kisebb lesz a vártnál Csehországban, mivel az első hivatalos terménybecslések alapján a termőterület és a termésátlag is csökken.

Az EU teljes repcetermése a jelenlegi becslések szerint 16,9 millió tonnával hároméves csúcsot ér el 2021-ben, amiből feltételezhető, hogy az átlagos hozam 3%-kal emelkedett. Ám a szokatlanul alacsony nyitókészletek miatt az uniós repceegyensúly meglehetősen szoros marad, ami szükségessé teszi, hogy folytatódjon az import a harmadik országokból.

Az európai gazdáknak is megvan a lehetőségük arra, hogy reagálva a globális ellátás szűkösségére, augusztusban és szeptemberben jelentősen növeljék a repcetermesztő területeket a következő szezonra, amivel megfordítható lenne a termőterületek méretének erőteljes csökkenése az elmúlt három évben. A repceolajárakat a kanadai és európai uniós szűkös készletek felfelé húzzák 2021/22-ben.