Repce és canola piaci helyzetjelentés - 2021. augusztus 31.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

Az európai gazdálkodók még kihasználhatják a globális készletek szűkösségét azáltal, hogy az előttünk álló idényre jelentősen növelik a repcetermesztő területeiket – amivel visszafordíthatják a termesztés elmúlt három évben tapasztalt nagymértékű visszaesését –, és a jövő évi termés egy részét még a következő betakarítás előtt értékesítik. A repceolajárak várhatóan viszonylag magasak maradnak a következő 3–9 hónapban a Kanadában és az Európai Unióban 2021/22-ben rendelkezésre álló alacsony készletek miatt.

A világ teljes repce- és canolatermelése a becslések szerint 61,7 millió tonnára csökkenhet 2021/22-ben, ami egy év alatt 3,8 millió tonna visszaesést jelent. A fenyegető termelés-visszaesés fokozódó hatását tovább erősítik az új szezonra átvitt vészesen alacsony készletek (főleg Kanadában és az EU 27 tagországában). Ez súlyos következményekkel jár az elkövetkező hónapokban a globális kereskedelmi folyamatokra, ami miatt az igények racionalizálására lesz szükség a repce és az abból előállított termékek tekintetében. Az árak már új csúcsokra törtek Kanadában, ami miatt a feldolgozók árrése csökkent, és az exportcélú eladások minimálisra apadtak.

Mivel a teljes kanadai canola-terméseredmények 2020-ban és 2019-ben összesen 1,1 millió tonnával magasabbak lettek a vártnál (a Statistics Canada által augusztus 30-án közzétett adat szerint), a tavalyról áthozott készletek is nőttek a 2021/22-es szezon kezdetére. Azonban még így is elég alacsonynak tekinthetők, és semmiképpen sem ellensúlyozzák a várható termés legalább 4,7 millió tonnás csökkenésének hatását, ami súlyosan visszaveti az eladásra kínált kanadai canola mennyiségét 2021/22-ben.

A felvásárlók a hírek szerint már reagáltak az eseményekre azzal, hogy a közelebbi területek közül Ukrajnából vásárolnak, valamint az új terményt Ausztráliából szerzik be. De még az idén betakarítandó magasabb, 4,7-5 millió tonnásra várt ausztrál termés (a becslésünk változatlan, 4,8 millió tonna) sem lesz elegendő a 2022 január–júniusa között várható ellátási hiány áthidalásához.

Az Európai Unióban a repceolaj-felhasználás az élelmiszer- és energiapiacon 8 éves mélypontra esik a 2021/22-es szezonban. A feldolgozást viszonylag alacsony szinten kezdték meg, és a várakozások alatt maradt júliusban és augusztus elején részben a megkésett aratás, részben a vártnál kisebb import és több németországi és franciaországi termőterületen tapasztalt technikai problémák következtében.

Jelenlegi becsléseink alapján 2021 júliusa és 2021 júliusa között a repcefeldolgozás 1,2 millió tonnával 21,6 millió tonnára esik vissza․ Emiatt a szezonban a repce és canola importja várhatóan csupán 5,5 millió tonna lesz, ami 3 éves mélypont, és 1,2 millió tonna csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva․ Ha igaznak bizonyul, hogy az idei termés olajtartalma kisebb a szokásosnál, az még inkább szűkíteni fogja a repceolajkészleteket․

A repceolaj várhatóan továbbra is árelőnyben lesz az elkövetkező hónapokban a szójaolajjal és a napraforgóolajjal szemben.