Repce és canola piaci helyzetjelentés - 2021. október 4.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

Az európai repceárak tovább erősödtek szeptember utolsó hetében, szeptember 30-án Észak-Európában új csúcsot, 656 eurós tonnánkénti árat elérve, ami 4,5%-os emelkedést jelentett azon a héten, és magasan az egy évvel korábbi, körülbelül 380-390 eurós szint fölött alakul.

A szeptemberi átlagárak az előző hónaphoz viszonyítva 8%-kal rekordot jelentő 602 euróra emelkedtek, kismértékben a májusban rögzített szintet is felülmúlva, amikor általában a szűkös előző évi készletek és a visszaeső kanadai canolaszállítmányok együttesen befolyásolják az árakat.

Az uniós repce és az abból előállított termékek árfolyam-emelkedése jelenleg nagyobb súllyal esik a latba, mint a külső hatások, mégpedig a világ növényiolaj-készletének (alapvetően a pálmaolaj és a napraforgóolaj) várható növekedése, emiatt a repce és repceolaj ára továbbra is magas marad és rövid és középtávon jelentős prémiumot tartalmaz más olajos magvakhoz és növényi olajokhoz képest.

Az is visszatükrözi, hogy a repceárak a körülményektől függetlenül magasak, hogy az amerikai szójával szemben a többletértéke Rotterdamban 153 amerikai dollárra nőtt, több mint 10 év alatt a legmagasabb szintre. Érdemes ezt összevetni azzal, hogy 2020 novembere és 2021 februárja között még 10-45 dollárral kevesebbet ért.

Heti árak 2020 januárjától 2021. szeptember 30-ig
 Heti árak 2020 januárjától 2021. szeptember 30-ig

Noha kontinensünkön az olajpréselés mértéke a vártnál némileg nagyobb volt, az európai előállítóknak még mindig legalább 5-5,5 millió tonna repcét és canolát kell vásárolniuk a világpiacon ebben a szezonban, ami jelentős árprémiumot jelent rövid és középtávon. Érdemes arra is rámutatni, hogy olyan országok, mint Pakisztán, Japán vagy az Egyesült Arab Emirátusok, viszonylag nagy mennyiségű repcét és canolát importáltak az elmúlt hónapokban, a gyorsan emelkedő árak ellenére.

A repceárak erősödését a repceolaj értékének emelkedése is hajtja. Az alacsony repceolaj-készletek mellett meg kell említeni a 2021–22-ben várt, szokatlanul alacsony kanadai canolaolaj-hozamokat is. A piaci szereplők biztosan nagy figyelmet szentelnek a szeptemberi és októberi hivatalos préselési statisztikáknak, hogy kiderüljön, az idei évi súlyos forróságnak és aszálynak milyen hatása volt a 2021-es canolatermés átlagos olajtartalmára.

A Kanadai Gabonaszövetség által közzétett előzetes adatok alapján az idei canolatermés átlagos olajtartalma 2,7 százalékponttal eshet, csupán nagyjából 41,4%-ra. A kanadai canola préselésével kapcsolatos saját jelenlegi becslésünket alapul véve, ami 8,6 millió tonna 2021 augusztusától 2022 júliusáig (1,8 millió tonnával kevesebb egy év alatt), ennek az értéknek a csökkenése még további 220-240 ezer tonnával visszaveti a kanadai canolaolaj-kibocsátást.