Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2022. február 9.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

A legfontosabb olajos magvak és olajfélék ára szokatlanul magas volt 2022 januárjában és február elején, ami azonban valószínűleg nem marad így. Több nyomos érv is abba az irányba mutat, hogy az árak csökkenni fognak a következő hetekben és hónapokban. A repceárak máris estek a csúcshoz képest. A repce határidős ügyletek február 8-án a tőzsdén 677 eurónál álltak meg a májusi szerződésekre vonatkozóan és 606 eurónál augusztusra vonatkozóan.

A repcekészletek jelenleg még szűkösek, ami addig fog a magasabb árak irányába hatni, amíg a keresletet nem sikerül kellőképpen kielégíteni. Ebben előrelépést jelentenek az Ausztráliából az Európai Unióba érkező bőséges canolaszállítmányok, amelyek a legalább 6,5 millió tonnás rekordtermésnek köszönhetők (egy évvel korábban 4,5 millió tonnát takarítottak be).

Május–júniustól kezdődően a repceárakra egyre növekvő mértékben hatnak majd a kanadai, európai uniós és ukrajnai terméskilátások. Feltételezve, hogy az időjárás nem tér el nagyon a megszokottól, úgy véljük, hogy a világ repce- és canolatermése legalább 8 millió tonnával emelkedik a következő szezonban.

A világ napraforgóolaj-előállítása és exportkészletei meredeken emelkedhetnek a következő 6-7 hónapban. Jelenleg rekordmennyiségű napraforgómag áll rendelkezésre, és az előző év hasonló időszakához képest március–szeptember között világszinten 4,5 millió tonnával többet préseltek, az intenzív előállítás és exportok következtében pedig a napraforgóolaj ára valószínűleg esni fog.

A pálmaolaj-előállítás, -export és -készletek a közelmúltban a várakozások alatt alakultak, de várhatóan a következő hónapokban helyreáll a rend és a termelés meghaladja a tavalyi évit. Érzékelhető azonban némi bizonytalanság a szójatermesztésből és -feldolgozásból származó készletekkel kapcsolatban, tekintettel arra, hogy Brazíliában, Paraguayban és Argentínában erőteljes termésveszteséget szenvedtek el az elmúlt nyolc hétben. A szójából elsősorban darát készítenek, emiatt a legfrissebb Oil World szerint a szójadara ára emelkedik, a szójaolajé ugyanakkor gyengül.

A növényi olajok terén tapasztalható kétévnyi globális termelési deficit után a jelenlegi előrejelzések szerint 1,5 millió tonnás túltermelés tapasztalható, és a készletek a becslések szerint nőnek 2021 októbere és 2022 szeptembere között. Ezen időszakon belül a túltermelés április–szeptember között várható. Azonban a repce és repceolaj árának csökkenése viszonylag kismértékű marad. Az árak meglehetősen magasak, jelentős mértékben az elmúlt ötévi átlag felett maradnak, amíg a világ kifogyóban lévő növényiolaj-készleteit nem pótolják. Valószínűleg ez nem fog megtörténni egészen 2023-ig.

Véleményünk szerint az idén betakarításra kerülő repce ára az elkövetkező néhány hónapban a jelenlegi szintről csökkenni fog. Ha a kereslet-kínálatra vonatkozó előrejelzésünk beigazolódik, és az időjárás a repce szempontjából kulcsfontosságú országokban nem okoz termésveszteséget, érdemes a 2022-es repcetermés viszonylag jelentős részét a szokásosnál korábban eladni és növelni a repcetermő területek méretét jövő ősszel, ha ezt a vetésforgó lehetővé teszi.

(Lépjen kapcsolatba az Oil World csapatával, ha kérdése van, hozzászólna vagy információra van szüksége.)