Repce és canola piaci helyzetjelentés - 2022. március 17.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

A mezőgazdasági termékek ára március első két hetében eddig sosem tapasztalt szintre emelkedett. Az európai repceárak a március 17-ig tartó héten új csúcsra, 900 euró fölé ugrottak a készpénzes és a határidős piacon, ami miatt Észak-Németországban a közeljövőben esedékes szállításokra érvényes átlagár 865 eurós rekordot ért el március első felében. Az EU-ban napraforgóolajból április–májusban várható fenyegető ellátási hiány a közeljövőben tovább fokozza az élelmiszeripari keresletet a repceolaj iránt. Azonban Közép-Európa szűkös készletei miatt várhatóan a feldolgozás is korlátozottá válik az elkövetkező hónapokban.

 

A repcéből előállított termékek ebben a szezonban tapasztalható emelkedő árfolyama mellé, amit a kanadai termelés tavalyi súlyos fokú visszaesése idézett elő, még felsorakozott az elmúlt hónapokban a vártnál kisebb szójatermés Dél-Afrikában és a korlátozott pálmaolaj-exportkészletek Délkelet-Ázsiában, és ezek a tényezők már 2022 januárjában megjósolhatatlan magasságokba emelték a repce árát.

Az árakat aztán lefelé korrigálta a vártnál sokkal nagyobb ausztráliai repcetermés ebben a szezonban.

Azonban az árak az ukrajnai orosz invázió hatására mind a készpénzes, mind a határidős piacon az egekbe szöktek. Az európai repceolaj- és repcepogácsa-felhasználók már rövid és középtávon súlyosan megszenvedik ennek hatását, és valós esély van arra, hogy az ukrajnai repce nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre 2022 júliusa és 2023 júniusa között.

A legutóbbi öt szezonban (beleértve a 2021/22-es első kilenc hónapját is) az európai feldolgozók átlagosan 2,1 millió tonna ukrán repcét importáltak. A fenyegető helyzet, hogy a következő szezonban az Ukrajnából elérhető készletek erőteljesen csökkennek – ahogy a piacelemzők rámutattak, a termésátlag 20-30%os csökkenését idézheti elő, ha a következő hetekben a műtrágyát és egyéb inputokat nem juttatják ki a termelők –, az utóbbi időben szintén egyre magasabbra emeli a Matifon az új termények árát.

A Coceral március 15-én tette közzé 2022-es európai uniós termés-előrejelzését, amely 17,7 millió tonnát, jelentős csökkenést mutat (0,7 millió tonnával kevesebbet a decemberi becslésnél), ami szintén hozzájárulhatott az áremelkedéshez. A legfrissebb OIL WORLD becslése ennél lényegesen optimistább, elsősorban Lengyelország, Románia és a balti országok esetében, mi ennek alapján az EU 27 tagországában 18,7 millió tonnás termést várunk idén repcéből (szemben a 2021-es 17,1 millióval).