Repce és canola piaci helyzetjelentés - 2022. november 7.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

November elején nőtt a repce ára Európában. Az emelkedésre ható külső tényezők – a gabona és olajos magvak bizonytalanná váló exportja a fekete-tengeri területekről, valamint a magas növényiolaj-árak – jelenleg erősebb hatásúak, mint a várhatóan csökkenő árfolyamot előidéző keresleti-kínálati kilátások a repce és canola esetében. A szójaolajárak a többi növényi olaj és olajos magvak árát is felfelé húzhatják, ugyanis egyre kevesebb szójaolaj áll rendelkezésre a három fő exportáló országban.

A világ repce- és canolatermése várhatóan még az eredetileg vártnál is nagyobb lesz, és a jelenlegi előrejelzések szerint 2022/2023-ban 76,2 millió tonnás rekordot érhet el, ami 9,6 millió tonnával, azaz 14%-kal több, mint az előző évben. Pillanatnyilag Ausztráliára többféle piaci becslés is a rendelkezésünkre áll, amelyek bizonytalanságát a keleti termőterületeken tapasztalt hatalmas esők és helyi áradások által okozott károk mértéke okozza. Véleményünk szerint, mivel a termőterület 0,4 millió hektárral bővült idén, valószínűleg legalább 7,1 millió tonnára nőhet a termés mennyisége (a 2021-es 6,9 millió tonnához képest), feltételezve, hogy az átlagos hozam körülbelül 8%-kal csökken.

 

A Kanadára, Oroszországra és az Egyesült Államokra vonatkozó termésbecslésünket is megemeltük. Indiában a repcetermesztő területek mérete valószínűleg tovább nő ebben a szezonban, szemben a kezdeti, csökkenést prognosztizáló becslésünkkel, így jó esély van arra, hogy a termésmennyiség változatlan, 10,3 millió tonna marad ebben a szezonban.

A termesztés fokozódásának köszönhetően a világ repce- és canolaexportja a becslések szerint 3,5 millió tonnával nő 2022/2023-ban. Július és szeptember között a szállítás volumene 3,6-3,7 millió tonna értéken jóformán stagnált, a kanadai export erős csökkenése miatt (aminek oka a tavalyról megmaradt nagyon alacsony készletek voltak), amit ellensúlyoztak a nagyobb volumenű szállítások Ausztráliából. Ugyanakkor a globálisan tapasztalható importigény repcére és canolára az igen alacsony árak következtében egyértelműen megemelkedett az elmúlt hónapokban. A kanadai készletek feltöltése már fokozta az exportot szeptember második felében és októberben. Ez a trend várhatóan folytatódik az év hátralévő részében és 2023 január–júniusa között.

A világ repce- és canolaimport-igényének nagy része valószínűleg Kínában lesz tapasztalható a szezonban. A hírek szerint arányaiban jelentős a kanadai canola exportja Kínába. Pakisztánban és az Egyesült Arab Emírségekben is fellendülés mutatkozik a tavalyi év szokatlanul alacsony szintjéről.

A kereslet növekedése – mind a lokális olaj-előállítók, mind a fő importáló országok részéről –, valamint a növényi olajok árának globális emelkedése következtében az utóbbi időben nőtt a kanadai canola ára, amit az egyesült államokbeli növényiolaj-árak is felfelé hajtottak. Ennek következtében szignifikánsan magasabb árat lehetett kapni a canolaolajért Vancouverben, mint Északnyugat-Európában a repceolajért.

A jelenlegi piaci árakat azonban még mindig túl magasnak tartják annak fényében, hogy a repcekészletek rekordértékre, több mint 82 millió tonnára emelkedtek ebben a szezonban. Van rá esély, hogy a világ repceolaj-előállítása körülbelül 5 millió tonnával rekordszintet, 69-70 millió tonnát tesz ki 2022 júliusa és 2023 júniusa között, ami arra utal, hogy a globális készletek a szezon végére 3-4 millió tonnával tovább emelkednek.